فهرست مطالب

پایش - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 95، بهمن و اسفند 1399)

مجله پایش
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 95، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن پیران قیداری، سیف الله فرزانه*، ابوالقاسم حیدرآبادی، ماجده قلی پور صفحات 7-14
    مقدمه

    سرمایه فرهنگی نقش مهمی در سبک زندگی و سلامت اجتماعی افراد دارد و می تواند بر کیفیت زندگی شهروندان اثرگذار باشد. هدف این مطالعه تعیین همبستگی بین سرمایه فرهنگی و سلامت اجتماعی در بین شهروندان مناطق 22 گانه تهران شهر تهران بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع پیمایشی بوده و در سال 1398 در تهران انجام شد. تعداد 384 نفر از افراد بالای 18 سال ساکن تهران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله در مطالعه شرکت داده شدند. داده ها با استفاده از ابزار استاندارد سلامت جمع آوری شده با بهره گیری از نرم افزار SPSS 22 با آزمون های آماری متناسب تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین نمره سلامت اجتماعی در بین شهروندان تهرانی برابر با 2/87 و کمی پایین تر از حد متوسط است. در بین مولفه های سلامت اجتماعی بعد انطباق اجتماعی با 3/10 از بیشترین و بعد مشارکت اجتماعی با 2/66 از کمترین میانگین برخوردار بود. بین سرمایه فرهنگی و سلامت اجتماعی رابطه مثبت و مستقیم وجود داشت.

    نتیجه گیری

    حدودا چهل درصد افراد میزان سرمایه فرهنگی را در حد خیلی زیاد و زیاد گزارش نمودند. وضعیت سلامت اجتماعی شهروندان تهران، در حد متوسط بود. یافته ها نشان داد هرچه میزان سرمایه فرهنگی بیشتر باشد، میزان سلامت اجتماعی در میان آنها نیز بیشتر می شود. برای افزایش سلامت اجتماعی در بین شهروندان تهرانی، توجه به سرمایه فرهنگی و بالا بردن ابعاد سرمایه فرهنگی ضروری است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، تهران
  • سید علیرضا علوی، محمد حسین پور*، یدالله مهرعلی زاده صفحات 15-29
    مقدمه

    با توجه به همکاری جهاددانشگاهی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برگزاری آموزش های مهارتی و حرفه ای علوم پزشکی، هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل موثر در بهبود آموزش های ضمن خدمت مدیران مراکز آموزش جهاددانشگاهی به عنوان مجری آموزش های مهارتی و حرفه ای علوم پزشکی است.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش کیفی داده ها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته با  16 نفر از اعضای هیات علمی، متخصصان و مدیران آموزشی جهاددانشگاهی گردآوری شد. تمام داده ها براساس روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها سه مضمون اصلی شامل عوامل آموزشی، عوامل مدیریتی و عوامل فناورانه به عنوان عوامل موثر در بهبود آموزشهای ضمن خدمت مدیران مراکز استخراج شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ماموریت جهاددانشگاهی در راستای تحقق نقشه جامع علمی کشور از طریق آموزش های مهارتی توجه به عوامل سه گانه شناسایی شده برای بهبود آموزشهای ضمن خدمت مدیران مراکز آموزش این نهاد می تواند جهاددانشگاهی را در انجام ماموریتهای خود یاری نماید.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، جهاددانشگاهی، آموزشهای مهارتی و حرفه ای علوم پزشکی، تحلیل مضمون
  • عارف شایگان مهر، غلامرضا ملک زاده*، ماریوس تروجانوسکی صفحات 31-47
    مقدمه

    با بروز پاندمی کوید-19 توجه بیشتری به استفاده از فناوری سلامت معطوف شده است، ولی عدم توجه به عوامل موثر بر پذیرش و تطابق فناوری های سلامت باعث کاهش استقرار موفق آن خواهد شد. این تحقیق ضمن شناسایی عوامل موثر به معرفی الگوی متناسب و تعدیل الگو ی یکپارچه پذیرش و استفاده از ‏فناوری 2 می پردازد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه با رویکرد ترکیبی(کیفی-کمی) انجام شد. پس از انجام مصاحبه های نیمه ساختاری از 24 کارشناس خبره و برگزاری دو گروه بحث متمرکز در بین 12 نفر که شامل پزشکان، متخصصان، کارشناسان بهداشت و مدیران عامل، الگوی تحقیق طراحی شد. عوامل استخراجی برای آزمون فرضیه های تحقیق و آزمون الگوی بدست آمده به صورت کمی در بین 417 پزشک به صورت آنلاین با روش مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزیی (SEM)  انجام گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که اعتماد و محرمانگی، زمان انتظار، اختیار، ارتباط پزشک(پرسنل سلامت) و بیمار از عوامل جدید شناسایی شده بود که بر پذیرش فناوری سلامت تاثیر می گذارند. پنج عامل دیگر بدست آمده شامل انتظار عملکرد، انتظار تلاش یا راحتی استفاده، تسهیلات، ارزش قیمت و عادت نیز منطبق بر الگو UTAUT2 بودند. آماره T به دست آمده بالاتر از 1/96و همه فرضیات با نرخ تاثیر 0/84 معنی دار بودند.

    نتیجه گیری

    توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه، الگوی ماحصل ابزار مناسبی برای سنجش پذیرش فناوری سلامت است.

    کلیدواژگان: پذیرش، فناوری سلامت، UTAUT2، روش ترکیبی
  • ماجد مری پور، مرتضی خفایی، هاشم محمدیان* صفحات 49-57
    مقدمه

    امروزه دیابت و عوارض مزمن آن یکی از عمده ترین مشکلات بهداشت عمومی در سرتاسر جهان است. این مطالعه به منظور طراحی محتوای آموزشی ارتقا دهنده سلامت با استفاده از رویکرد کیفی عکس گفتار در افراد پیش دیابتی انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه با رویکرد تحلیل کیفی در سال 98 بر روی 40 شرکت کننده پیش دیابتی در مراکز بهداشتی درمانی هویزه انجام گرفت. از عکس گفتار برای درک بهتر بالغان پیش دیابتی در مورد بیماری خود استفاده شد. داده ها به وسیله گروه های متمرکز و مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری شدند. تمام داده ها بر اساس تجزیه وتحلیل روایتی محتوا ثبت و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها چهار مضمون اصلی شامل: نیازهای روزانه فرد مبتلا به دیابت، غفلت از ابتلای به بیماری، آموزش و ارایه مراقبت های بهداشتی - درمانی، نبود حمایت لازم برای مناسب سازی فضاها استخراج شد.

    نتیجه گیری

    در طراحی محتوای آموزشی بر چهار مضمون اصلی استخراج شده از تجربیات افراد پیش دیابتی ضروری است که برای ارایه خدمات جامع تر توسط کارکنان مراقب بهداشتی تاکید بیشتری صورت گیرد..

    کلیدواژگان: پیش دیابتی، تحلیل روایتی محتوا، عکس گفتار، پژوهش مشارکتی اجتماع محور
  • رقیه مختاری حصاری، رقیه پوزش جدیدی*، زهرا شیخی مبارکه، کریم آزالی علمداری صفحات 59-69
    اهداف

    لنف ادم از عوارض شایع بعد از درمان سرطان پستان است و ورزش به عنوان مداخله ای باارزش برای کنترل لنف ادم در این بیماران به شمار می آید. این مطالعه با هدف بررسی اثر ورزش بر کاهش حجم و افزایش دامنه حرکتی شانه در بیماران مبتلا به سرطان پستان با عارضه لنف ادم است.

    روش کار

    30 بیمار مبتلا به عارضه لنف ادم در این مطالعه کارآزمایی بالینی شرکت کردند. 15 بیمار به طور تصادفی در گروه ورزش  به همراه CDT (Combined Decongestive Therapy) و بقیه بیماران به گروه شاهد (CDT) اختصاص یافتند. در گروه آزمون بیماران برنامه ورزشی پیلاتس با چوب به همراه درمان استاندارد CDT را دریافت کردند. متغیرهای حجم ادم و دامنه حرکتی شانه در پنج زمان متفاوت شامل قبل از شروع درمان، روز هفتم ،روز چهاردهم، روز بیست یکم و سه هفته بعد از درمان در دو گروه اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل اندازه های تکراری استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن بیماران شرکت کننده در مطالعه برابر (6/1) 56/3 سال بود. دو گروه آزمون و شاهد از نظر متغیرهای بالینی و جمعیت شناختی قبل از شروع مداخله در دو گروه، یکسان سازی شدند. در هر دو گروه حجم ادم لنفاوی کاهش یافته و دامنه حرکتی شانه بهبود یافت. اگر چه به رغم نتایج بهتر در گروه آزمون از نظر کاهش حجم ادم لنفاوی و بهبود دامنه حرکتی شانه، تفاوت معناداری از این نظر بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه اثر مثبت ورزش در این بیماران می تواند باعث بهبود محدوده حرکتی شانه در بیماران شود. مداخله ورزشی همچنین منجر به کاهش حجم ادم در بیماران می شود. اگر چه اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر دامنه حرکتی شانه بدست نیامد ولی افزایش میانگین دامنه حرکتی در گروه ورزش نسبت به درمان استاندارد بیشتر بود.

    کلیدواژگان: ورزش پیلاتس، سرطان پستان، لنف ادم، حجم ادم، محدوده حرکتی شانه
  • نسرین رضایی، سهیلا پویا مقدم، علی نویدیان*، مهناز قلجه صفحات 71-80
    مقدمه

    مراقبان خانوادگی بار روانی زیادی را در زندگی با افراد مبتلا به اختلالات روانی شدید تجربه می کنند. مداخله های مختلفی برای کاهش مشکلات روانشناختی و بار روانی مراقبان انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش روانی و کیفیت زندگی درمانی بر بار روانی مراقبان خانوادگی بیماران مبتلا به بیماری های روانی شدید انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 150 نفر از مراقبان خانوادگی بیماران روانی شدید بستری در تنها بیمارستان روانپزشکی شهر زاهدان به طور تصادفی در قالب سه گروه 50 نفره مداخله کیفیت زندگی درمانی ، مداخله آموزش روانی و گروه کنترل در سال 2020 انجام شد. گروه مداخله کیفیت زندگی درمانی 8 جلسه و گروه مداخله آموزش روانی چهار جلسه آموزش را طی دو هفته بصورت گروهی و به مدت 90 دریافت کردند. قبل و 4 هفته پس از اتمام آموزش ها، بار روانی مراقبان به کمکZarit Burden Questionnaire  مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و به کمک آزمون های آماری تی زوجی، تی مستقل، کای دو و ANOVA تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره بار روانی مراقبان سه گروه پس از دریافت آموزش ها تفاوت معنادار داشتند. آزمون های تعقیبی نشان داد که میانگین نمره بار روانی مراقبان گروه کیفیت زندگی درمانی و آموزش روانی با گروه کنترل تفاوت معنادار داشت. همچنین میانگین نمره بار روانی مراقبان گروه دریافت کننده کیفیت زندگی درمانی بطور معنادار از گروه آموزش روانی کمتر بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت زندگی درمانی در مقایسه با آموزش روانی در کاهش بار روانی مراقبان خانوادگی بیماران مبتلا به اختلالات روانی شدید موثر تر بود. بنابراین استفاده از این روش ساده و قابل یادگیری برای مراقبان با سواد در قالب آموزش های ترخیص بیماران روانی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی درمانی، آموزش روانی، بار روانی، مراقبان خانوادگی، بیماری های روانی شدید
  • جواد جعفری، فتیحه کرمان ساروی*، فریبا یعقوبی نیا صفحات 81-90
    مقدمه

    جهت پیشگیری از عوارض بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلابه سکته مغزی، می توان از برنامه های مراقبتی در منزل استفاده کرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیراقدامات توانبخشی در منزل بر کیفیت زندگی و ابعاد آن در بیماران مبتلا به سکته مغزی انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به صورت نیمه تجربی بر روی60  بیمار مبتلا به سکته مغزی بستری در بخش های داخلی و داخلی اعصاب دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 1398 انجام گرفت. نمونه ها به شیوه در دسترس انتخاب شدند و با قرعه کشی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. در گروه مداخله آموزش های توانبخشی در منزل در سه جلسه 45 دقیقه ای برای بیمار و همراه وی ارایه شد و پس از ترخیص نیز انجام محتوای آموزشی در منزل پیگیری شد. پرسشنامه کیفیت زندگی اختصاصی بیماران مبتلا به سکته مغزی طی یک و سه ماه بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری تحلیل واریانس اندازه های تکراری، تی مستقل و کای دو در سطح معنی داری مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره کل کیفیت زندگی در یک و سه ماه بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت آماری معنی دار داشت و در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود. نتایج تحلیل واریانس اندازه های تکراری درخصوص اثر زمان و گروه بر کیفیت زندگی و ابعاد آن بین دو گروه تفاوت آماری معنی دار نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر اقدامات توانبخشی در منزل، برای بهبودکیفیت زندگی بیماران مبتلا به سکته مغزی به نظر می رسد به کارگیری این رویکرد توسط پرستاران جهت مشارکت خانواده در مراقبت های درمانی بیماری های مزمن قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: توانبخشی در منز ل، کیفیت زندگی، سکته مغزی
  • کوثر تردست، عباس امان الهی*، غلامرضا رجبی، خالد اصلانی، خدیجه شیرالی نیا صفحات 91-107
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی آموزش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب کودکان و استرس فرزندپروری مادران بود.

    مواد و روش کار

    جامعه پژوهش، کودکان 7 تا 12 ساله اهوازی با نشانه های اضطراب بودند که بدین منظور سه کودک 7 تا 12 ساله با نشانه های اضطراب به همراه مادران شان، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش از روش طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. کارایی پروتکل آموزش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد در طی سه مرحله (خط پایه، درمان 12 جلسه ای و پیگیری 1 ماهه) با استفاده از پرسشنامه های اضطراب کوکان اسپنس- فرم والد  و فرم کوتاه پرسشنامه استرس فرزندپروری آبیدین مورد بررسی قرار گرفت. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. از جمله مهمترین متغیرهای تحلیل دیداری، تغییرات روند، تعییرات جهت، PND و POD بود.

    یافته ها

    شاخص های تغییر پایای مادران و کودکان نشان داد که شاخص همه آزمودنی ها در مرحله ی پیگیری به جز در مادر و کودک سوم معنادار بوده است. بررسی درصدهای بهبودی آزمودنی ها نشان داد که تغییرات درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا هماهنگ و همسو با هم است.

    نتیجه گیری

    آموزش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد با افزایش پذیرش، ذهن آگاهی و حرکت در جهت ارزش های فرزندپروری والدین می تواند باعث کاهش استرس فرزندپروری آنها و اضطراب کودکان شود.

    کلیدواژگان: استرس فرزندپروری، اضطراب، فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • سراج الدین محمودیانی* صفحات 109-117
    مقدمه

    تک فرزندی به منزله عاملی در باروری خیلی پایین، می تواند جمعیت را در آینده با مشکل نرخ رشد منفی و عدم جایگزینی روبرو سازد. در مطالعه حاضر تلاش شد که شیوع و تعیین کننده های رفتار تک فرزندی در بین زنان استان فارس مطالعه شود.

    مواد و روش کار

    تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیل ثانویه 2 درصد از داده های خام سرشماری سال 1395 انجام شد. جامعه آماری شامل زنان دارای همسر 49-15 ساله با حداقل یک فرزند بود که تعداد 15076 نفر از آنها مورد بررسی قرار گرفت. مشخصه های فردی و سکونتی به عنوان متغیرهای مستقل استفاده شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 بهره برد شده است.

    یافته ها

    احتمال تک فرزندی در بین زنان با تحصیلات دانشگاهی و شاغل بیشتر از زنان با دیگر سطوح تحصیلی و خانه دار بود. سکونت در منازل آپارتمانی، استیجاری و نیز افزایش تعداد خانوارهای ساکن در یک مکان احتمال تک فرزندی را به طور معنی دار افزایش داده است. افزایش مساحت زیربنای واحد مسکونی به کاهش معنی دار در احتمال تک فرزندی انجامیده است.

    نتیجه گیری

    یکی از سیاست های لازم جمعیتی برای تحقق باروری بالاتر از یک فرزند و رسیدن به باروری سطح جانشینی در استان، توجه به سیاست های حوزه مسکن خواهد بود. تداوم روند وضعیت فعلی مسکن می تواند سطح فعلی فرزندآوری استان را به سمت شیوع بیشتر تک فرزندی سوق دهد.

    کلیدواژگان: زنان، تک فرزندی، وضعیت مسکن، وضعیت اشتغال، تحصیلات
  • مهدیه شوشتری رضوانی، ناصر آقابابایی* صفحات 119-125
    مقدمه

    اعتیاد یک بیماری جسمی و روانی است که می تواند همه ابعاد سلامت فرد، خانواده و جامعه را به خطر اندازد. طی سال های اخیر مصرف مواد مخدر در میان نوجوانان روند افزایشی داشته است. عوامل متعددی از جمله مسایل اخلاقی بر گرایش به اعتیاد تاثیر دارند. پژوهش پیش رو با هدف بررسی رابطه دینداری و بنیان های اخلاقی با گرایش به اعتیاد در دختران نوجوان شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که در سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش دختران 15 تا 18 سال شهر تهران بودند که 240 نفر از آن ها  به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و به «مقیاس نگرش مسلمانان به دین»، «مقیاس بنیان های اخلاقی»، و «مقیاس گرایش به اعتیاد» پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون در محیط نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین دینداری و بنیان های اخلاقی با گرایش به اعتیاد معناداربود و این دو متغیر در مجموع 17 درصد از تغییرات در نمرات گرایش به اعتیاد را بین نوجوانان پیش بینی کردند. همچنین از بین خرده مقیاس های دینداری، پیامد مثبت مسلمان بودن و از بین خرده مقیاس های بنیان های اخلاقی، وفاداری به گروه، همبسته های گرایش منفی به اعتیاد بودند.

    نتیجه گیری

    آموزش های پیشگیرانه متمرکز بر دینداری بنیان های اخلاقی نقش عمده ای در کاهش رفتارهای پرخطر به ویژه اعتیاد در دختران نوجوان ایفا می کند.

    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، بنیان های اخلاقی، دینداری، نوجوانی
|
  • Mohammad Hassan Piran-Ghidari, Seyfollah Farzaneh*, Abolghasem Heydarabadi, Majedeh Gholipur Pages 7-14
    Objective (s)

    Cultural capital is one capitals that plays an important role in lifestyle and social health of individuals and can affect quality of life. Therefore, the purpose of this study was to assess the correlation between cultural capital and social health in Tehran, Iran.

    Methods

    A cross sectional study was conducted on a sample of citizens in Tehran, Iran, in 2019. Multi-stage cluster sampling method was used to collect data using an standard questionnaire. Descriptive analyses were applied for exploring the data. A P value less than 0.05 was considered as statistical significance.

    Results

    In all 384 citizens were entered into the study. The results showed that the mean social health among the citizens of Tehran was equal to 2.87, which was slightly lower than average. Among the components of social health, social adaptation with 3.10 had the highest and the social participation with 2.66 had the lowest average. Only 40% of participants reported the level of cultural capital as much and very much. There was a positive and direct relationship between cultural capital and social health (Pearson correlation coefficient was 0.417).

    Conclusion

    The findings indicated that the average score of social health among the citizens of Tehran was equal to the average score and was positively correlated with cultural capital.

    Keywords: social health, cultural capital, embodied cultural capital, objectified cultural capital, institutionalized cultural capital
  • Seyyedalireza Alavi, Mohammad Hoseeinpour*, Yadollah Mehralizadeh Pages 15-29
    Objective (s)

    The present study aimed to identify the factors for improvement in-service training of managers of health vocational education and training centers.

    Methods

    This qualitative study was performed using semi-structured interviews with 16 faculty members and managers of Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR). Thematic analysis method was used for data exploration.

    Results

    The findings indicated that the improvement of in-service training of managers of vocational health education and training centers are influenced by educational factors, managerial factors and technological factors.

    Conclusion

    Due to the expansion of ACECR affiliated Health Vocational Education and Training Centers, improvement of In-Service Training of Managers of educational centers needs more attention. The results of this study can be used as suitable solutions to improve in-service training of manager of vocational health education and training centers.

    Keywords: In-Service Training, ACECR, Health Vocational Education, Training, Thematic analysis
  • Shayganmehr, Gholamreza Malekzadeh*, Mariusz Trojanowski Pages 31-47
    Objective (s)

    In a threatening situation such as Covid-19 Pandemic, E-health is more effective in providing public health, including prevention, monitoring, diagnosis, prioritization, treatment and follow-up patients. Regardless of E-health potential benefits, implementation and adaptation barriers is expected. In this regarding, it is essential to study the factors influencing EHCR adoption. Therefore, this study aimed to investigate the factors affecting the adoption of E-Health.

    Methods

    In this research, the mixt method approach and exploratory design - typology creation model have been used. After conducting semi-structured interviews and a focus discussion group among physicians, specialists, health experts and CEOs, a research model was developed and tested one a sample of 417 physicians in an online survey. Structural Equation Modeling (SEM) has also been used to analyze the data and test the research hypotheses.

    Results

    Trust and confidentiality, waiting time, authority, health provider-patient relationship are influencing factors that affect adoption of E-health factor. Five other factors were also found that were similar to the UTAUT2 model: performance expectancy, effort expectancy or ease of use, facilities, price value, habit. All hypotheses were significant because the absolute value of the significant number obtained from the t statistic in all hypotheses was higher than 1.96, with a 0.84 effect rate.

    Conclusion

    The findings from this study help to understand the factors influencing behavioral tendency in using E-Health. Theoretical findings, development, and validation in this dissertation provide a framework that includes the factors influencing the adoption of health technology, theoretical foundations for designing and selecting health technology in future health care before they enter the market, or solving the problems of their acceptance implementation.

    Keywords: E-Health, adoption, mixed methods approach, UTAUT2
  • Majed Meripour, Morteza Khafaie, Hashem Mohamadian* Pages 49-57
    Objective (s)

    Diabetes and its chronic complications is one of the major public health issues worldwide. The present study aimed to use photovoice in pre-diabetic people to design health promoting lifestyle educational content. :.

    Methods

    This community-based participatory research was performed on 40 pre-diabetic participants in Hoveizeh health centers, Khozestan Province, Iran in 2018. Photovoice was used to better understand pre-diabetic adults about their experiences. Focus groups and semi-structured interviews were used for data collection. All data were recorded and analyzed through content analysis based on narratives.

    Results

    Data analysis revealed four main themes including daily living needs, neglect of the disease, education and provision of health care, lack of support to adapt physical environment.

    Conclusion

    In designing educational content, it is necessary to place more emphasis on the four main themes extracted from the experiences of pre-diabetic people in order to provide more comprehensive services by health care personnel.

    Keywords: Pre-diabetic, Narrative analysis, Photovoice, Community-based participatory research
  • Roghayeh Mokhtari Hesari, Roghayeh Poozesh Jadidi*, Zahra Shaikhi Mobarakeh, Karim Azali Alamdari Pages 59-69
    Objective (s)

    Secondary lymphedema is known as a common complication after breast cancer treatment. Exercise is considered as a valuable intervention in these patients. The aim of this study was to investigate the effect of exercise on reducing edema volume and improving shoulder range of motion in breast cancer patients with lymphedema.

    Methods

    Thirty patients with lymphedema were included in this randomized double-blind study. Fifteen patients were randomly assigned to the exercise plus complete decongestive therapy (exercise + CDT) group and the rest was allocated to the control group (CDT only). In exercise group, patients received a Pilates exercise program with a routine CDT. Variables of edema volume and shoulder range of motion were measured in five different times including before treatment, on 7, 14 ,21, and 42-day of the treatment. Repeated measures analysis of variance was used.

    Results

    The mean age (SD) of patients in the study was 56.3 (6.1) years. Before treatment, there was no significant difference between the two groups in terms of clinical and demographic variables. Although there was no statistically significant difference between the two groups, an improvement in shoulder range of motion and edema volume were observed in two groups over time. Based on the results, the effect of complete decongestive therapy alone and in combination with exercise (Pilates) on edema volume and shoulder range of motion were statistically significant as indicated by within group comparison during the study period (p<0.05).

    Conclusion

    The exercise can improve the shoulder range of motion and also can lead to less pain and volume in patients suffering from breast cancer related lymphedema. Although there was no significant difference between the two groups in terms of improvement in shoulder range of motion or edema volume, no adverse effect of Pilates was noticed.

    Keywords: Exercise(Pilates), Breast cancer, Lymphedema, edema volume, shoulder range of motion
  • Nasrin Rezaee, Sohila Poyamoghadam, Ali Navidian*, Mahnaz Ghaljeh Pages 71-80
    Objective (s)

    Family caregivers of patients with severe mental disorders experience a great deal of psychological burden. Various interventions have been performed to reduce the psychological problems and psychological burden of caregivers. The aim of this study was to compare the effect of a psychoeducational intervention and quality of life therapy on the psychological burden of family caregivers of patients with severe mental illness.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 150 family caregivers of severely mentally ill patients admitted to a psychiatric hospital in Zahedan, Iran, in 2020. Caregivers randomly were allocated in three groups: quality of life therapy intervention (50 people), psycho-education intervention (50 people) and control group (50 people). The quality of life therapy intervention group received 8 sessions and psycho-education group received four sessions training during two weeks each lasting for 90 minutes. The psychological burden of caregivers was assessed before and 4 weeks after the training through using the Zarit burden questionnaire. Data were analyzed by SPSS software version 22 using paired t-test, independent t-test, chi-square and ANOVA.

    Results

    The mean score of psychological burden of caregivers was significantly different between the three groups after the intervention (P = 0.002). Post hoc analysis showed that the mean score of psychological burden of caregivers in quality of life therapy group and psychological education was significantly different from the control group (P = 0.001). Also, the mean score of psychological burden of caregivers in quality of life therapy was significantly less than the score in psychological educational intervention group (P = 0.001).

    Conclusion

    Quality of life therapy was more effective in reducing the psychological burden of family caregivers of patients with severe mental disorders compared to psychological educational intervention.

    Keywords: Quality of life therapy, Psychoeducation, Burden, Family caregivers, Mental illness
  • Javad Jafari, Fatihe Kerman Saravi*, Fariba Yaghoubi Nia Pages 81-90
    Objective (s)

    In order to prevent the complications of the disease and improve the quality of life of patients with stroke, home-based care programs could be effective. This study aimed to assess such an intervention.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 60 patients with stroke in Zahedan, Iran, in 2019. The intervention group received rehabilitation trainings for three sessions each lasting for 45 minutes. The control group received the usual care. The specific quality of life questionnaire for stroke patients was administered one and three months after the intervention. Data were analyzed using SPSS-22 software performing repeated measures analysis, independent t-test and chi-square.

    Results

    The mean score of total quality of life in one and three months after the intervention was significantly higher in intervention group compared to the control group (p <0.001). The results of repeated measures analysis of variance regarding the effect of time and group on quality of life and its dimensions showed a statistically significant difference between the two groups (P <0.001).

    Conclusion

    Home-based rehabilitation intervention could improve quality of life of patients suffering from stroke.

    Keywords: Home-Care Rehabilitation, Quality of Life, Cerebral Stroke
  • Kowsar Tardast, Abbas Amanelahi*, Gholamreza Rajabi, Khaled Aslani, Khadije Shiralinia Pages 91-107
    Objective (s)

    The present study aimed to evaluate the effect of acceptance and commitment-based parenting education on childrenchr('39')s anxiety and parenting stress of mothers.

    Methods

    Non-congruent multiple baseline experimental single-case studies were used as the method in the current study. Three anxious children and their mothers were selected through purposeful sampling in Ahvaz, Iran. The effectiveness of acceptance-and-commitment-based parenting education protocol was carried out in three phases (baseline assessment, 12 session treatment, and 1-month follow-up) by using the Spence Childrenchr('39')s Anxiety Scale-Parent Form and the Parenting Stress Index– Short Form). The data were analyzed by visual mapping, reliable change index and recovery percentage formula. The direction changes, PND, and POD were the most important variables of visual analysis of trend changes.

     Results

    The mothers and childrenchr('39')s reliable change indices were significant in all the instances except for the second mother and child. The subjectschr('39') recovery percentage showed that the results of the reliable change indices and recovery percentages are consistent.

    Conclusion

    Acceptance and commitment-based parenting education can reduce parenting stress and childrenchr('39')s anxiety by increasing parentchr('39')s acceptance, mindfulness, and moving toward parenting values..

    Keywords: acceptance, commitment-based parenting, anxiety, parenting stress
  • Serajeddin Mahmoudiani* Pages 109-117
    Objective (s)

    Single child behavior affects very low fertility with negative growth rate and lack of replacement. In this study was attempted to investigate the prevalence and determinants of single child behavior amongst women living in Fars province, Iran.

    Methods

    The present study was conducted using the analysis of the 2016 census micro-data. The statistical population was comprised of married women having one children. A 2% sample was selected for this second analysis. The individual and residential characteristics were used as the independent variables.

    Results

    In all the data for 15076 women were analyzed. Single child was more prevalent among women with higher education as well as employed women than other their counterparts. The findings suggested that the odds of single child for the women who were living in an apartment as well as those who were resident in a rented house was more than counterparts. With increasing overcrowding, the probability of single child increased. Increasing the area of the living places had significantly reduced the probability of single child.

    Conclusion

    The best population policy for achieving the higher fertility rate and replacement fertility level is attention to the housing policy. Continuing the current housing status can may lead to the more prevalence of single child in the province.

    Keywords: Women, Single Child, Housing Status, Employment Status, Education
  • Mahdiyeh Shooshtari Rezvanii, Naser Aghababaei* Pages 119-125
    Objective (s)

    Addiction (substance addiction) is considered as one of the health issues which can influence physical, emotional and social aspects of people’s life and impose psychosocial problems for their families and communities. Accordingly, this study aimed to investigate the relationship between religiosity and ethical foundations with substance abuse tendency among young female students in Tehran, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on a sample of female students aged 15 to 18 years in Tehran, Iran. Statistical population consisted of 241 girls who were selected with systematic non-probability sampling and available in the first semester of academic year in 2019-2020 and respond to three questionnaires including the Ethical Foundations Scale and the Addiction Tendency Scale and the Religiosity Scale. Spearman correlation coefficient and regression were used to analyze the data using SPSS software.

    Results

    The results obtained from the analysis showed that religiosity and moral foundations with substance abuse tendency significant were correlated (p<0.01). In addition, the findings showed that religiosity and moral foundations predicted a total of 17% of changes to substance abuse among girls. Furthermore, among subscales of the religiosity, the outcome of being a Muslim (r = - 0.35) and among the subscales of moral foundations, loyalty to a group (- = 0.28) had the most significant relationship.

    Conclusion

    The finding suggest that religiosity and moral foundations can play a major role in reducing high-risk behaviors, especially addiction, in adolescent girls.

    Keywords: Religiosity, moral foundations, addiction, adolescents